kančí plec nebo namíchané maso z kýty a boku mletá
sůl a pepř
brusinky hrst
sušené, propláchnuté a nasekané nahrubo
citronová kůra 1 ČL
worchestrová omáčka 2 PL
nebo podle chuti
jarní cibulka 2 hrsti
nasekaná
4 PL
BBQ omáčka
hamburgerová bulka 4 ks
olivový olej 2 PL
jablko 2 ks
nakrájená na plátky těsně před podáváním
sýr s modrou plísní 150 g
salát hrst
Postup přípravy
Mleté maso vložte do mísy, osolte ho, opepřete, přidejte nasekané brusinky, citronovou kůru, worcester, hrst jarní cibulky a zlehka promíchejte. Moc nemačkejte, aby maso zůstalo nadýchané.
Vytvořte 4 karbanátky asi 1 cm silné (měly by mít o něco větší obvod než housky, během tepelné úpravy zmenší svou velikost). Připravené karbanátky odložte na 30 minut do chladničky odpočinout.
Troubu předehřejte na 120 °C. V misce promíchejte BBQ omáčku s druhou hrstí jarní cibulky. Prořízněte housky, rozložte je na plech a v troubě rozpékejte 8–10 minut.
Mezitím v pánvi rozpalte na středním plameni 2 lžíce oleje a opékejte na něm burgery 4 minuty po každé straně.
Spodní díl housek potřete BBQ omáčkou s cibulkou, přidejte pár plátků jablka, potom položte maso, na něj plátek sýra s modrou plísní a navrch rozložte salátové lístky. Přiklopte horní půlkou housky a ihned podávejte.