cca 500 g zvěřinového masa (třeba srnčí kostky na guláš)
cca 300 g tučnějšího vepřového bůčku
200 ml portského vína
1 bobkový list
6 kuliček jalovce
6 kuliček černého pepře
špetku muškátového oříšku
2–3 snítky tymiánu
sůl a pepř
cca 150 g přepuštěného másla
bochníček s kmínem k podávání
Postup přípravy
Máte-li bůček s kostí, maso co nejlépe okrojte a nakrájejte na kousky cca 3 × 3 cm, zvěřinu rovněž.
Dejte do menšího pekáčku a přidejte i kosti. Podlijte vínem, osolte a opepřete – nebojte se dát o trochu víc soli, domácí zvěřinová paštika to v pohodě snese.
Přidejte koření svázané v kousku gázy nebo sítku na koření. Přiklopte dobrou poklicí, dejte do trouby a pomalu duste při cca 160 stupních 2–3 hodiny, až je maso opravdu velmi měkké. Nechte zchladnout (kostičky jsou bonus pro kuchaře) a vylovte koření.
Maso i se šťávou rozmixujte do struktury, která se vám líbí, musíte ale použít kuchyňský robot, tyčový mixér tuhle práci nezvládne.
Zvěřinovou paštiku upěchujte do čistých a suchých skleniček a povrch zalijte cca 1 cm silnou vrstvou přepuštěného másla.
Podávejte na krajících bochníčku s kmínem, zdobenou zelenou natí nebo rukolou. Chutnat vám bude třeba i s cibulí a kyselými okurkami, případně s trochou hořčice.